Ilmar Tomusk ja Mika Keränen

Eesti Lastekirjanduse Keskuses on võimalik kõigil lugemishuvilistel lastel, noortel ja hingelt noortel kohtuda nii uute kui ka tuntud tegijatega. Neljapäeval, 26. mail kl 10 teeb otsa lahti meie rahvuslik aare Andrus Kivirähk (1970), kelle „Oskar ja asjad“ (Film Distribution, 2015) oli eelmise aasta üks populaarsemaid kirjandusteoseid nii laste kui täiskasvanute hulgas. Oskari suvi vanaema juures, kus esemed ärkavad ellu ja saavad iseloomu ning toad omandavad täiesti uued mõõtkavad, muundub igavesti mõnusaks kummarduseks kujutlusvõimele. Samal päeval kl 12 esitlevad kirjanik Viiu-Marie Fürstenberg (1983) ja kunstnik Maria Viidalepp (1984) oma värsket ja ajakohast raamatut „Mitte kaotada! Ühe tüdruku päevik“ (Tammerraamat, 2016), mis räägib 12-aastasest Reenast ja tema kohanemisraskustest koolis. Tegu on Fürstenbergi debüütteosega, raamatu illustraator Viidalepp on jõudnud pälvida tähelepanu mitmekülgse andena: maali- ja moekunstnikuna, muusikuna, filmilavastajana. Päeva lõpetab kl 17.00 Claire North (vt eraldi tutvustust).

Reedel, 27. mail kl 10 astuvad üles Ilmar Tomusk (1964) ja Mika Keränen (1973) – neid kahte ühendab oskus kirjutada kriminaalse süžeega lastelugusid. Viimasel ajal üha viljakam Tomusk avaldas mullu muu hulgas uue osa Piiaks ja Matiks kasvanud Kribu ja Krabu ning nende Šotimaal elava sõbra Pauli tegemistest: kolmik lahendab pangaröövi juhtumit raamatus „Kriminaalne pangapresident“ (Tammerraamat, 2015). Mika Keränen avaldas seitsmenda raamatu ülipopulaarsest Supilinna salaseltsist Rampsust – „Küttepuuvargad“ (Keropää, 2015). Kahele krimimeistrile järgneb kl 12 varemgi meie festivali lasteprogrammis esinenud Siri Kolu (1972), kelle lõbusad ja seiklusrikkad lood Rööbelite seiklustest jõudsid mullu neljanda eestikeelse tõlkeni „Meie, Rööbelid ja vapijaht“ (Ajakirjade Kirjastus, 2015, tlk Kätlin Kaldmaa).

Laupäeval, 28. mail kl 12 avab keskus oma hoovi väravad – kõik on oodatud raamatulaadale „Sulle-mulle“, kus on võimalik omavahel raamatuid vahetada. Samal ajal saavad lapsed kohtuda tähtede ja sõnadega mängima kutsuva Nukitsamehega. Kl 14 alustab kloun Pann, kes jutustab lugusid, korraldab viktoriini ja viskab nalja.

Toimumiskoht

Eesti Lastekirjanduse Keskus
Pikk 73, Tallinn, Tallinna linn, Eesti Vabariik